Tip: Hoe comprimeer ik foto's

Tip: Hoe comprimeer ik foto's

Beeldcompressie is een bewerking waarbij men afbeeldingen in grootte beperkt om opslagcapaciteit te besparen en datatransmissie te versnellen. De manier waarop een originele afbeelding (bitmap) gecomprimeerd wordt, bepaalt de bestandsindeling van een afbeelding. De meest voorkomende indelingen zijn JPEG, PNG en GIF. 


Een afbeelding zegt meer dan 1.000 woorden. Daarom zijn afbeeldingen en foto's zijn een belangrijk onderdeel van een website of webshop. Ze visualiseren de boodschap en creëren een bepaalde sfeer. Als we afbeeldingen of foto's op een site gebruiken dan zorgen we ervoor dat deze foto met maximale kwaliteit wordt vertoond.

Google legt nadruk op snelheid
Wanneer gekozen wordt voor maximale kwaliteit dan resulteert dit ook in een groot bestand. Het voordeel van maximale kwaliteit is dat de foto goed getoond wordt. Het nadeel hiervan is echter dat een groot bestand meer tijd kost om te downloaden en dat is negatief voor de laadtijd van een pagina. Google legt tegenwoordig meer nadruk op de snelheid. Websites die snel laden worden hoger getoond in de zoekresultaten. Als webdesigner of beheerder zul je een afweging moeten maken tussen kwaliteit en snelheid.

Kwaliteit en bestandsgrootte
Bij het opslaan van een foto geven fotobewerkingsprogrammas als Irfanview of Photoshop (Elements) de mogelijkheid om afbeeldingen in een bepaalde kwaliteit op te slaan. Het is interessant om het effect van de kwaliteit op de bestandsgrootte te zien. Hieronder de resultaten van een uitgevoerde test:800x800 pixels, 96 dpi
Kwaliteit: 100%
Grootte: 100%800x800 pixels, 96 dpi
Kwaliteit: 90%
Grootte: 75%800x800 pixels, 96 dpi
Kwaliteit: 80%
Grootte: 55%800x800 pixels, 96 dpi
Kwaliteit: 70%
Grootte: 45%


Uit bovenstaande gegevens kan geconcludeerd worden dat 10% minder kwaliteit al tot een reductie van 25% in de bestandsgrootte leidt en dat circa 25% reductie in kwaliteit de bestandsgrootte zelfs halveert! De besparing van de bestandsgrootte hangt sterk af van de foto en de hoeveelheid details. Bij bovenstaande foto's was de reductie van de bestandsgrootte zelf aanzienlijk groter. Een kleine besparing op kwaliteit kan de laadtijd van een pagina dus aanzienlijk versnellen.

Foto's comprimeren in Irfanview
- Start Irfanview
- Selecteer/Open de betreffende foto
- Selecteer Afbeelding
- Selecteer Grootte wijzigen
- Reduceer de grootte, niet meer pixels dan maximale grootte op website
- Reduceer DPI naar 96
- Selecteer: Aspect ratio behouden
- Selecteer: Verscherpen na resample
- Selecteer Opslaan als
- Kies formaat: JPG
- Kies 70% kwaliteit
- Klik op Opslaan

Opmerkingen:
- De waarden grootte en de kwaliteit moeten somes eerst experimenteel worden vastgesteld
- De foto moet nog wel opnieuw op de site worden toegevoegd.

Met bovenstaande uitleg kunnen foto's gecomprimeerd worden. Indien gewenst willen wij deze werkzaamheden tegen een vergoeding ook uitvoeren.

Pagina terug
Powered by webXpress