Tip: Hoe aanmelden website bij zoekmachines

Tip: Hoe aanmelden website bij zoekmachines

Een zoekmachine is een computerprogramma waarmee informatie kan worden gezocht in een bepaalde collectie; dit kan een bibliotheek, het internet, of een persoonlijke verzameling zijn. Zonder nadere aanduiding wordt meestal een webdienst bedoeld waarmee met behulp van vrije trefwoorden volledige tekst (full text) kan worden gezocht in het gehele wereldwijde web. In tegenstelling tot startpagina's of webgidsen is er geen of zeer weinig menselijke tussenkomst nodig; het bezoeken van de webpagina's en het sorteren van de rangschikkingen gebeurt met behulp van een algoritme. Google is wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine, andere populaire zoekmachines zijn Yahoo! en Bing. (bron: Wikipedia)

 

Om een website of webshop vindbaar te maken moet deze of een of andere manier bij een zoekmachine bekend te worden gemaakt, hiervoor zijn in principe 2 manieren:
In bovenstaand overzicht lijkt de eerste optie de betere optie, echter in de praktijk is dit vaak niet het geval en blijkt een indirecte aanmelding via een andere site of platform beter te werken. Voor Google is het heel erg belangrijk om goede zoekresultaten te tonen. Naast de zoekresultaten worden immers advertenties vertoond waarmee Google een belangrijke inkomstenstroom genereert. Voor vermelding in de zoekresultaten gebruik Google een complex algoritme, hierin probeer Google de website (webpagina's) zo goed mogelijk op te nemen. Om tot een juiste vermelding in de zoekresultaten te komen neemt Google de tijd, dit kan wel 6 weken duren. In onderstaand overzicht willen we dit kort nader uitleggen:

Aanmelding door link op andere site of platform (social media)
Omdat de hoeveelheid links naar een website een onderdeel zijn van het zoekalgoritme scoort deze manier van aanmelding beter. Immers de website heeft in ieder geval al 1 externe link. Nog beter scoort een vermelding van de link op een social media platform dit omdat Google social media een hogere (nieuws)waarde geeft. Het voordeel van deze aanmelding is dat de website relatief snel in de zoekresultaten zichtbaar wordt.

Aanmelding door middel van Google Search Console
Google Search Console is een programma van Google dat webbeheerders helpt om sites te verbeteren. Google meldt fouten zoals links die niet werken en geeft feedback op een aantal technische aspecten. Door aanmelding van de site bij Google Search Console wordt de website bij Google bekend. Een extra voordeel is dat Google Search Console de mogelijkheid biedt om de index (inhoudsopgave van de site) te koppelen waardoor Google de site sneller kan doorzoeken. Dit laatste kan helpen bij het sneller zichtbaar krijgen van de site in de zoekresultaten.

Directe aanmelding van Google
Google biedt de mogelijkheid om de site (URL) direct aan te melden. Hoewel deze directe aanmelding het voordeel biedt dat de site bij de zoekmachine bekend raakt is het nadeel dat Google de site nog compleet moet onderzoeken. Dit kan langere tijd in beslag nemen.

Hoe kan ik testen of website is aangemeld?
Hiervoor is geen directe mogelijkheid maar wel een indirecte. Een eenvoudige test is om de domeinnaam in te typen en te kijken of de site in de zoekresultaten verschijnt. Als de site bij de zoekmachine bekend is zal deze hoog in de zoekresultaten getoond worden. Nb. Is een site tamelijk nieuw en nog met net aangemeld dan werkt deze test (nog) niet.

Help, mijn website is niet door Google gevonden
Het kan voorkomen dat de site niet door Google gevonden wordt. Meestal zijn hiervoor 2 redenen:
Handige links:
Met bovenstaande uitleg kan een website bij Google worden aangemeld. Indien gewenst willen wij deze werkzaamheden tegen een vergoeding ook uitvoeren.

Pagina terug


Powered by webXpress