Een domeinnaam kiezen

Een domeinnaam kiezen

Een domeinnaam is eigenlijk uw digitale uithangbord op het internet. Als u wilt dat mensen uw naam makkelijk kunnen onthouden dan gelden eigenlijk de zelfde regels als in de "gewone” wereld. Uw domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn en goed in het gehoor liggen. Bovendien is het slim als uw domeinnaam omschrijft wie u bent of wat u doet. Voor zoekmachines is het duidelijker als zoekwoorden onderdeel zijn van de domeinnaam.

 

Kiezen van de domeinextensie
De eerste keuze bij het kiezen van een domeinnaam is de extensie. Er zijn algemene extensies zoals bijvoorbeeld: .com, .org, .info en .biz. Verder zijn er landen extensies zoals bijvoorbeeld: .nl, .de, .be. en .eu.

 

Verwacht u alleen zaken te doen in Nederland dan kunt u zich beperken tot een .nl domein. Gaat u ook in het buitenland  uw producten of diensten aanbieden dan is het verstandig ook een domeinnaam met de specifieke landen extensie te registreren. Verwacht u zaken te doen over de hele wereld dan is het ook raadzaam om een .com als domeinnaam te reserveren.

 

Ook al duurt het mogelijk nog een tijd voordat u met uw producten over de grens gaat, het advies is wel om de bijbehorende domeinnamen zo vroeg mogelijk vast te leggen. Dit om te voorkomen dat iemand anders dit domein laat registreren.

 

Kiezen van de domeinnaam
In Nederland worden de domeinnamen eindigend op .nl geregistreerd bij het SIDN: Stichting Internet en Domeinregistratie Nederland. Een domeinnaam kan maar één keer uitgegeven worden. Daarom is het verstandig om uw eigen naam en de naam van uw bedrijf vast te leggen. Ook kunt u overwegen om uw website een naam te geven die de activiteiten goed omschrijft te geven.

 

Een voorbeeld: Heet uw bedrijf Smit BV en verkoopt u computers dan kunt de website smitbv.nl noemen, maar ook computers.nl of smitcomputers.nl. Het is raadzaam om eventueel meerdere domeinnamen vast te leggen. Dit om te voorkomen dat anderen een domeinnaam vastleggen die verwarring met uw bedrijf of domeinnaam kunnen opleveren en u op deze wijze in de weg gaan zitten.

 

Technische mogelijkheden en beperkingen
Een domeinnaam mag tegenwoordig uit maximaal 63 karakters bestaan. Dit geeft de mogelijkheid om de belangrijkste begrippen in uw domeinnaam op te nemen. Zoekmachines zijn hier dol op. Indien uw domeinnaam makkelijk fout ingetypt kan worden, leg dan ook de foute domeinnaam vast. Eventueel kunt u "dashes”(-) in uw domeinnaam plaatsen, dit verdiend echter minder  de voorkeur. Het is echter de vraag of zo’n lange domeinnaam zin heeft. Met name als deze ingetypt moet worden. Tegenwoordig mag een domeinnaam ook geheel uit cijfers bestaan, bijvoorbeeld uw telefoonnummer of uw geboortedatum.

 

Is de domeinnaam nog vrij?
Om te kijken of het door u gewenste domein nog beschikbaar is kunt u uw domein het beste testen op de website van het SIDN. Op de homepage kunt u kijken of het door u gekozen .nl domein nog vrij is (rechts onder).

 

Het testen gaat heel eenvoudig: 

  • Typ de door u gekozen domeinnaam in
  • Klik op het knopje [>>]

Als het domein nog vrij is krijgt u de melding "is nog vrij”.
Als het domein bezet is krijgt u de melding "is bezet”. Indien het domein bezet is kunt u kijken of het domein actief wordt gebruikt. Eventueel kunt u bij de eigenaar van de domeinnaam informeren of het domein ook te koop is.

 

Enkele tips:
• Denk goed na over de extensie
• Kies kortere domeinnaam is makkelijk te onthouden
• Of kies een beschrijvende naam die iets zegt over uw diensten
• Kies een makkelijk te spellen naam
• Gebruik belangrijke trefwoorden in de domeinnaam

 
Pagina terug
Powered by webXpress