Gebruik van kleuren

Gebruik van kleuren

U gaat nu de websitekleuren bepalen. Bij het instellen van kleuren kunt u zelf de kleuren kiezen die u bruikbaar vindt. Vindt u het kiezen van kleuren moeilijk, dan kunt gebruik maken van de kleurenregenboog.
 

De kleurenregenboog is een manier om een kleurenvolgorde aan te geven en kan u helpen bij het kiezen van kleuren.


Kleuren die dicht bij elkaar liggen (bijvoorbeeld blauw en groen) laten uw website rustig overkomen.


Tegenoverliggende kleuren (bijvoorbeeld blauw en oranje) vormen een kleurcontrast en laten de website er nogal bont uitzien. 

    

Kleur maakt emotie los en kan daardoor gevoelens als blij of boos, verrast of verveeld, ongemakkelijk of prettig veroorzaken. Dit principe kun u prima toepassen op websites door een kleurenschema te maken dat de gewenste emotie oproept. De eerste stap is om niet bij de kleur zelf te beginnen, maar bij de boodschap van de website. Wordt het een zakelijke presentatie of moet de website juist speels zijn?

 

Op basis van de hoofdemotie kunt u met behulp van het kleurenoverzicht uw hoofdkleur vinden. Het schema helpt u een basiskleur te kiezen, ook als het niet uw persoonlijke eerste keuze zou zijn.

 

Houd bij het gebruik van kleuren rekening met het verschil in warme en koele kleuren. De warme kleuren zijn de rode, bruine, gele en oranje tinten (herfstkleuren). De warme kleuren zijn opwindender en agressiever dan koude kleuren en kunt u daarom beter met mate toepassen. Koele kleuren zijn tinten gebaseerd op blauw, blauw-groen en paars. Omdat deze tinten meer rust uitstralen worden ze vaker toegepast dan de warme kleuren.

 

Oranje is communicatief en waarschuwend. Oranje is een warme kleur en is feestelijk, inspirerend, smakelijk, interessant en actief. Oranje teksten zijn echter minder goed leesbaar en teveel oranje kan nogal een belasting zijn voor de ogen.

 

Rood is in veel culturen de kleur van het leven en daarom kunnen we rood associëren met dynamiek, vitaliteit en levendigheid. Rood is echter ook gebiedend (het rode stoplicht), alert en zichtbaar. Door die tegenstelling is rood een nerveuze, onrustige kleur, maar daarom niet minder nuttig.

 

Geel is de kleur van de zon en woorden die daarom goed bij geel passen zijn helder en vrolijk, speels en nieuwsgierig, licht en opgewekt.

 

Groen is overduidelijk de kleur van groei en natuur. Groen heeft geen haast, is uitgebalanceerd en veilig. Groen past bij ontspanning, vrije tijd en kalmte.

 

Paars is een beetje een plechtige, melancholische kleur. Daarnaast wordt paars geassocieerd met luxe, intelligentie en magie. Paars kan ook ijdel zijn en artistiek. Paars is echter wel een koude kleur.

 

Blauw is een veelgenoemde lievelingskleur en is net als rood een beetje tegenstrijdig. Blauw is beschermend en vreedzaam, maar ook koud, technisch, formeel en zakelijk. Blauw staat voor wijsheid, stabiliteit en hoop.

 

Zwart is dan wel geen echte kleur, maar deze moet zeker serieus genomen worden. Zwart straalt autoriteit en macht uit en is tijdloos en stijlvol. Zwart kan echter ook overweldigend zijn en daarom zult u zwart met mate moeten toepassen.

 

Wit is licht, puur en vooral lekker neutraal. Wit kan overal bij en kunt u erg goed gebruiken als achtergrond bij zaken die eruit moeten springen.

 

Kleurtinten kunt u maken door bij één van de kleuren uit de kleurenregenboog meer wit of zwart toe te voegen. De kleur wordt dan lichter of donkerder.

 

In het voorbeeld hiernaast is er links boven zoveel wit toegevoegd dat de kleur wit is geworden.

 

Rechtsonder is zoveel zwart toegevoegd dat de kleur helemaal zwart is.

 

Tips voor het combineren van kleuren voor uw website:
U kunt met twee of drie kleuren (of kleurtinten) die dicht bij elkaar liggen al een mooie levendige website maken.
Wilt u een rustige site, gebruik dan minder verschillende kleuren, maar kleurtinten.
Wil u uw site laten opvallen, gebruik dan meerdere kleuren die vooral tegenover elkaar liggen.
Als achtergrondkleur voor de tekstpagina’s kunt u beter een lichte kleur zoals wit of lichtgeel nemen. Uw letters moeten dan wel zwart of donker gekleurd zijn.

 

Een website bestaat uit verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld: een achtergrond, teksten en een menu. Deze onderdelen kunt u allemaal verschillende kleuren geven. Bij een menutekst moet men vaak twee kleuren instellen, een kleur waarmee de menutekst normaal wordt weergegeven en een kleur waarmee de menutekst moet worden weergegeven wanneer dit menuonderdeel geselecteerd is.

Pagina terug
Powered by webXpress